Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vrede

12 december 2023 @ 19:30 - 22:00

€10

Kunnen we anders over de oorlog denken?

Oorlog wordt meestal gezien als de strijd tussen goed en kwaad. De slechteriken zijn altijd de anderen – het maakt niet uit aan welke kant je staat. Niet alleen kijken we naar anderen zoals we naar de maan kijken, (d.w.z. altijd vanaf één kant) we sluiten ons ook af van anderen en proberen het kwaad daarbuiten te elimineren. Aleksandr Solzjenitsyn vertelt ons echter dat “de lijn tussen goed en kwaad niet loopt door staten, noch tussen klassen, noch tussen politieke partijen – maar dwars door elk menselijk hart.”

Het principe dat dingen met elkaar verbonden zijn (in het hart) en met elkaar in conflict zijn (goed en kwaad) ervaren we individueel elke dag als liefde en haat. En we kennen het al sinds het begin der tijden als een universeel principe dat in veel religies en wereldbeelden terugkomt als licht en duisternis. Elk drama, van een tv-misdaadserie tot de Star Wars-films tot de tragedies van Shakespeare, is erop gebaseerd.

Een psycholoog zou kunnen beweren dat we het kwaad externaliseren door het op anderen te projecteren omdat we niet kunnen leven met de spanning en conflicten in ons eigen hart.

Wat vind jij? Hoe denk jij over conflicten en oorlog – en vrede?

 

Het schilderij Oorlog en Vrede is van Farhad Rahimov uit Azerbeidzjan.

Gegevens

Datum:
12 december 2023
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
€10
Site:
https://www.meetup.com/socratisch-cafe-den-haag/events/296776493

Organisator

Hugo Skoppek
Telefoon
06 43 978747
E-mail
info@slowtalk.net
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Vreedehuis
Riouwstraat 1
Den Haag, 2585 GP Nederland
+ Google Maps